SliekerDoks: Schapenheld + nagesprek

Nederland, 2018, 81'
Regie : Ton van Zantvoort

Marktdenken en natuurbeheer
De Brabantse Schaapherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Leeuwarder schaapheld Sam Westra te gast
Bij de voorstelling van zondag 24 februari is de Leeuwarder schaapherder Sam Westra te gast. Westra kreeg begin januari 2017 van de gemeente te horen dat zijn werk overgenomen wordt door een schaapherder uit Tjalleberd. Eén van de redenen waarom Westra het werk niet gekregen heeft, is omdat hij niet actief is op sociale media. Duizenden mensen tekenden een petitie om hem als schaapherder te behouden voor Leeuwarden. PvdA en PAL GroenLinks dienden een motie in om schaapherders uit aanbestedingsprocedures te houden. PvdA-raadslid Mirka Antolovic en PAL GroenLinks-raadslid Andries Bergsma gaan met hem in gesprek over de Leeuwarder situatie.

★★★★ de Volkskrant
“een visuele ode aan een oerlandschap “.”En als er een ooit een prijs bestaat voor de mooiste drone-filmbeeld mag Schapenheld winnen… Hypnotiserend mooi, nooit eerder zo gezien.”

De Leeuwarder Schaapherder Westra in gesprek met de Leeuwarder Courant

Schaapsherder Sam houdt hoop op goede afloop

De Leeuwarder schaapsherder Sam Westra, die na 15 jaar trouwe dienst door de gemeente Leeuwarden aan de kant is gezet, blijft strijdbaar. http://www.lc.nl/friesland/Schaapsherder-Sam-houdt-hoop-op-goede-afloop-21927869.html BEELD LC/Arodi Buitenwerf

Geplaatst door Leeuwarder Courant op Dinsdag 17 januari 2017

Voorstellingen

vr 22 februari 2019
17:15
Blauwe Zaal
za 23 februari 2019
17:15
Blauwe Zaal
zo 24 februari 2019
13:15
Blauwe Zaal
wo 27 februari 2019
20:30
Groene Zaal
DELEN: