Animonday: Another Day of Life

Polen, Spanje, 2018, 80'
Regie : Raúl de la Fuente
Acteurs : Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek

Animonday is een maandag waarop de meest waanzinnige, krankzinnige of fijnzinnige animatiefilms te zien zijn in Slieker.
Deze tweede editie is een regelrechte kraker van een voorpremière.

Kapuściński in Angola
Kapuściński was zowel een van de grote kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur als de ‘reporter van de eeuw’. Hij was bij leven al legendarisch door als een van de weinigen naar de moeilijkste en gevaarlijkste plekken te reizen en terug te komen met prachtige reportages vol impressionistische sfeerbeelden als in de beste fictie. Wanneer hij aankomt in Angola, een van de laatste Afrikaanse kolonies die onafhankelijk gaat worden, staat het land op springen. Terwijl de Portugezen vertrekken, breekt er een felle onafhankelijkheidsstrijd uit.

Magisch realisme
Kapuściński besluit om als enige buitenlandse journalist naar het front te trekken. Het wordt zijn persoonlijk zwaarste tocht, waarin 20 jaar intense verslaggeving over de droom van een vrij Afrika culmineert. Op fabuleuze wijze weten de filmmakers deze reis filmisch te verbeelden. Door de prachtige, soms bijna hallucinante animatie, maken we niet alleen de gebeurtenissen mee, maar ervaren ze ook in de magisch realistische stijl van Kapuściński. In combinatie met hedendaagse documentaire beelden van de hoofdpersonages die nu nog leven, krijgt de film een enorme emotionele kracht.

Prijzen
Na de European Film Award voor beste Europese animatiefilm heeft ‘Another day of life’ in februari van dit jaar in Seville ook de Spaanse Oscar  voor beste animatiefilm gewonnen.

Hollywood reporter
‘a visually striking piece of rare immediacy and power, one whose refreshingly unsimplified, pragmatic message — that wars, though terrible, may sometimes be necessary’.

Over Kapuściński:
Salman Rushdie
‘Hij zet onze verbeelding in vuur en vlam. Eén Kapuscinski is waardevoller dan het gereutel van duizend ‘journofantasten’.

Gabriel Garcia Marquez
‘De ware meester van de journalistiek’.

Voorstellingen

ma 4 maart 2019
20:30
Groene Zaal
DELEN: