Vertoning Slowaakse film Cigán! met EBLT

Naar aanleiding van de Internationale Memmetaaldag van de Verenigde Naties presenteren het Europeesk Buro foar Lytse Talen EBLT en Slieker Film, voor de vijfde keer samen, een film in een minderheidstaal. Dit jaar vertonen we de prijswinnende Roma-film Cigán! uit Slowakije. Voor de film Cigán! werkten regisseur Martin Sulik en producent Rudolf Biermann maandenlang intensief samen met amateur-acteurs uit een Roma-gemeenschap in het oosten van Slowakije. De film is, en dat is uitzonderlijk, grotendeels in de Romataal. Het resultaat is een levensechte film, die een bijzonder inkijkje biedt in het harde leven in een arme Roma-gemeenschap op het platteland.

Cigán!  wordt kort ingeleid door de Nederlandse Roma-kenner Peter Jorna, die zich al sinds 1991 inspant voor de positie van de Sinti en Roma in Nederland en andere Europese landen. Jorna is consultant social inclusion en lid van het EU Romaplatform. Na de film is er gelegenheid tot een nagesprek.

Voorafgaande aan Cigán! wordt de korte film Rein sûnder ein (Plangent Rain) vertoond. Deze film is door Geertrui Visser voorzien van ondertitels in het Fries.

De films worden op zondag 25 februari vertoond om 11:30 (met gasten en inleiding) en ’s avonds om 20:00. Voor meer informatie over deze vertoningen en de films klik hier.

DELEN: